‘Yanıltıcı bilgi’ denilerek dava açılmıştı: Deprem haberi gerçek çıktı

admin

Gazeteci Fırat Bulut’un 6 Şubat depremlerinin ardından Elbistan ilçesindeki E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda isyan çıktığı haberiyle ilgili “Halkı yanıltıcısı bilgiyi alenen yayma” gerekçesiyle yargılandığı davanın ekim ayında görülen ilk duruşmasında avukatlar, mahkemeden iddiaların cezaevine sorulmasını talep etti.

Mahkeme, Elbistan E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yazı yazarak 6 Şubat-10 Şubat 2023 tarihleri arasında cezaevinde yangın çıkıp çıkmadığı konusunda bilgi verilmesini istedi.

MLSA’dan Deniz Tekin’in haberine göre cezaevinde görevli 3 jandarma görevlisi tarafından 21 Aralık 2023’te hazırlanan tutanakta şu bilgiler yer alıyor: “Konu ile ilgili olarak tarafımızca yapılan araştırma ve soruşturmalarda, Elbistan E Tipi Kapalı Ceza infaz kurumunda hükümlü veya tutuklu olan mahkumların yaşanan deprem nedeni ile isyan çıkardığı, mahkumlar tarafından çıkarılan isyan sonucunda Cezaevi Müdürlüğü sınırlarında bulunan A ve B blok kısımlarında yangın olaylarının meydana geldiği, olaydan sonra Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığınca adli tahkikata başlanıldığı ve akabinde Adalet Bakanlığınca görevlendirilen müfettişler tarafından gerekli incelemelerin yapılarak rapor tanzim edildiğinin öğrenildiği, söz konusu olaya ilişkin düzenlenen belge ve bilgilere olayla ilgili soruşturma başlatan Cumhuriyet Başsavcılığından temin edilebileceğinin anlaşıldığı ve istenilen araştırmanın bu şekilde sonlandırıldığına dair; İş bu tutanak tarafımızca tanzim edilerek hazırda bulunanlarca müştereken imza altına alınmıştır.”

‘KAMU GÜCÜNÜ ELİNDE BULUNDURANLAR GERÇEK BİLGİLERİ SAKLIYOR’

Gazeteci Fırat Bulut hakkında açılan dava, mahkemeye gönderilen yazı ile ilgili MLSA’ya konuştu. Bulut, gazetecilerin gerçek bilgiye erişme hakkını koruması gereken kamu kurumları ve yöneticilerinin “dezenformasyonla mücadele’’ adı altında gazetecileri baskı altına aldığını, bu bilgileri kamuoyundan saklayarak dezenformasyon yaptıklarına söyledi. Bulut, üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen depremlerde hayatını kaybedenlerin gerçek sayısını bilmediklerine dikkat çekti. Depremlerden doğrudan etkilenen tutuklu/hükümlü sayısının 18 bin civarında olmasına rağmen, bununla ilgili yapılan haberlerin yok denecek kadar az olduğuna aktaran Bulut, “Bu durum aslında kamu gücünü elinde bulunduranların bilgiye erişimi engelleme konusunda ‘başarısına’ da işaret ediyor” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Fırat Bulut, çıkan yangını fotoğraflarıyla birlikte 8 Şubat’ta sosyal medya hesabında paylaştı. Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı, bu paylaşımdan dolayı Bulut hakkında TCK’nin 217. Maddesinde düzenlenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla soruşturma başlatarak, ifadesinin alınması için hakkında yakalama kararı çıkarttı.

Bulut, haber takibi için gittiği deprem bölgesindeki Malatya’dan döndüğü Ankara Esenboğa Havalimanı’nda 10 Mart 2023’te gözaltına alındı. İki gün gözaltında kalan Bulut, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Savcılık, dosya için görevsizlik kararı vererek, dosyayı suçun işlendiği yer olduğunu iddia ettiği Elbistan’a gönderdi.

Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı Bulut hakkında “Halkı yanıltıcısı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. Paylaşımın “Depremin akabinde arama ve kurtarma çalışmalarının yapıldığı, toplumun tansiyonunun en yüksek olduğu dönemde” yapıldığı savunulan iddianamede şu değerlendirme yapılmıştı:

“Paylaşımın halkta panik yaratacak ve deprem sebebi ile düzeltilmeye çalışılan kamu düzeninin aleyhine olacak ve kamu düzenini bertaraf edecek şekilde ve gerçeği, hakikati yansıtmayacak şekilde sunulduğu.”

Davanın İddianamesinde cezaevindeki yangın haberinin asılsız olduğunu ileri süren Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı’nın aynı zamanda cezaevinde çıkan yangın ve isyan ile ilgili soruşturmayı da yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

(HABER MERKEZİ)

Yorum yapın